Hvordan få en PC til å vare i opp til 10 år

Denne artikkelen er ikke ferdig og vil bli oppdatert gradvis. Sjekk gjerne innom, for å se om det har kommet noen nye tips.

Innledning

Etter å ha jobbet primært med Windows-løsninger som IT-konsulent på bedriftsmarkedet siden 1999, så tok jeg steget for å migrere til Linux på høsten i 2020. På kontoret har jeg en middels kraftig PC fra 2012. Jeg har byttet ut harddisken med en SSD og installert Ubuntu 20.04 på den. Til kontoroppgaver er den raskere å bruke enn Windows-installasjonen på min Lenovo Thinkpad X13 fra 2020 med i7-prosessor, PCIe 3.1 SSD og 16GB RAM.

Det er mulig å få en PC til å vare i 10 år og mer, om man tar godt vare på PCen og kjører riktig programvare. Man ser eksempler på dette fra Apples datamaskiner. Det er ikke bare den fysiske kvaliteten som sikrer holdbarheten, men også operativsystemet, programvaren og dine vaner som bruker som avgjør hvor lenge en datamaskin kan leve.

Jeg deler opp denne artikkelen i to seksjoner. En for deg som allerede har en PC, som du vil at skal leve lenger og en for deg som tenker å kjøpe en ny (eller brukt) PC.

Hvordan få en PC til å leve i opptil 10 år

Du kan enten optimalisere Windows-installasjonen din eller du kan ta en mer drastisk metode ved å bytte til Linux.

Windows-optimalisering

Her kommer det mye mer etterhvert.

  • Deaktivere Windows Search.
  • Deaktivere unødvendige tjenester.
  • Deaktivere unødvendige oppstartsprogrammer.
  • Bytte til et lettere antivirusprogram.
  • Avinstallasjon av unødvendige programmer som kjører i bakgrunnen.
  • Sørge for å ha nok ledig plass på c: (10GB eller mer).
  • Oppgrader til SSD, dersom du har Windows installert på en tradisjonell harddisk.
  • Oppgrader til mer minne (minimum 16GB).

Installasjon av Linux Mint eller Pop_OS!

Linux Mint og Pop_OS! er basert på Ubuntu og med fokus på skrivebordsmiljø.

Årsaken til at jeg anbefaler disse er at de er kjent for å være de enkleste og mest stabile Linux-baserte operativsystemet man kan starte med. Dette er også de mest populære Linux-distribusjonene hvor det er enklest å finne hjelp og support.

Start med å laste ned Linux Distribusjonen du ønsker å bruke. Se videre en Youtube-video om installasjonsinstruksjoner lenger ned. Husk å ta backup av PCen først!

Linux Mint sitt brukergrensesnitt ligner mest på Windows 7. Linux Mint regnes for å være mest stabil av de to jeg har anbefalt, men kan kanskje også ha litt eldre programvare.

Du kan laste ned Linux Mint her: https://linuxmint.com/download.php

Se installasjonsinstruksjoner her: https://www.youtube.com/watch?v=HsgtAlOVsBA

Pop_OS! er et vakkert operativsystem og har litt nyere programvare enn Linux Mint. Jeg anbefaler denne, dersom du ønsker en litt annerledes skrivebordsopplevelse. Pop_OS! ligner litt på MAC.

Du kan laste ned Pop_OS! her: https://support.system76.com/articles/install-pop/

Se installasjonsinstruksjoner her: https://www.youtube.com/watch?v=eol5O1qfWNs