Hvordan få en mobiltelefon til å vare i opp til 8 år

Publisert 19.11.2022. Oppdatert 25.11.2022.

Dette er en artikkel som er work in progress. Nye oppdateringer vil komme gradvis.

Det som ofte stopper en mobiltelefon fra å vare er batteri som blir dårlig, knust skjerm eller at den blir treg og ustabil. De aller fleste toppmodeller er i tillegg så godt spesifisert at om du ikke bruker de til spill, så er maskinvaren i disse kraftig nok til at telefonen skal kunne vare i opp til 7 år.

Her kommer noen tips til hvordan man får telefonen til å vare.

Valg av mobiltelefon

Det er viktig at man velger en mobiltelefon som er kraftig nok til å vare lenge og med lang oppdateringspolicy. Noen mobilprodusenter leverer oppdateringer i kun 3 år, mens andre leverer oppdateringer i opp til 7 år.

Dersom telefonen din ikke får oppdateringer lenger, så anbefaler jeg at du bruker den i maks ett år etter siste oppdatering, med tanke på oppdateringer og sikkerhet. Dersom du har relativt sensitive data på telefonen, så anbefaler jeg at du ikke bruker den mer enn en måned etter. Teknisk interesserte kan Sjekke cvedetails.com for sikkerhetshull.

Ut i fra dette kan jeg anbefale følgende mobiltelefoner:

Hvordan få Android oppdateringer i opptil 8 år

Fairphone, Murena og enkelte Oneplus, Google og Samsung enheter kan utvides til opp til 8 år med oppdateringer, dersom man installerer uoriginal programvare (også kalt firmware) på denne. Her har man flere valg, som avhenger av modell og hvor dyktig du er.

Alternativ 1 – Det enkleste valget

Om du ikke er teknisk dyktig, så anbefaler jeg deg å kjøpe en telefon fra Murena.com. Dette er da telefoner uten Google med høyt fokus på privatliv internett-funksjonene er uten sporing. Du har mulighet til å installere Google-apper på disse, om du ønsker. Noen av disse telefonene er helt nye og noen er gjenbrukte telefoner med nytt batteri og ny software.

Alternativ 2 – /E/ Foundation

/E/ Foundation er selskapet som leverer programvaren til Murena.com. Som nevnt er Google fjernet. Programvaren er åpen kildekode og krever ingen kraftig telefon. Du vil kunne få oppdateringer i opptil 8 år på mange av enhetene. Programvaren kan KUN installeres på kompatible enheter! Du kan se hvilke enheter i de to forskjellige metodene lenger ned.

/E/ Foundation kan installeres på to forskjellige måter:

Alternativ 3 – Pixel Experience – For teknisk dyktige mennesker

Pixel Experience. Mer kommer om dette senere.

Dårlig batteri

Første tegn på at batteriet er dårlig er at telefonen skrur seg av når den blir kald, til tross for at det er godt med strøm igjen på batteriet. Dersom dette er tilfelle, så anbefaler jeg at du finner en mobilreparatør for batteribytte.

Dersom batteriet på telefonen tømmer seg fort, så er det som regel ikke noe feil med batteriet. Som regel er det apper som jobber i bakgrunnen. For å finne ut hvilke apper som trekker mest strøm, så søk på batteri under innstillinger. Her vil du kunne finne en oversikt over hvilke apper som trekker mest strøm. Dette gjelder både Android og iPhone.

Hvordan ta vare på batteriet

Flere og flere nye telefoner kommer med batteribeskyttelse programmert i telefonen. Dette vil sørge for at batteriet varer i 3-5 år. Dersom du vil at det skal vare lenger, så kan det være lurt å følge tipsene nedenfor.

  1. Lad opp batteriet før det går under 10%. Eller enda bedre: Sett telefonen til lading før det går under 20%.
  2. Unngå å lade telefonen over natten!
  3. Ikke bruk hurtiglading med mindre du trenger det. Du kan enten bruke en svakere lader eller deaktivere hurtiglading under innstillinger på telefonen (Android).

Det verste du kan gjøre mot batteriet er å regelmessig tømme det helt for strøm eller lade telefonen over natten. Moderne batterier slites mest ved enten for høy spenning eller for lav spenning. Hvis du gjør disse to tingene regelmessig, så sliter du ut batteriet relativt fort.

Bytte av skjerm og/eller batteri

Dersom du har knust skjerm eller dårlig batteri, så finnes det fortsatt muligheter. Det finnes reparatører som utfører slikt til en rimelig penge over hele landet. Med tanke på at enheten faktisk kan vare i opptil 8 år, så er det verdt pengene. Man finner disse ved et kjapt søk på enten Google eller Google Maps.

Det kan være lurt å ha en gammel mobiltelefon liggende som reserve, slik at man har mulighet til å levere fra seg mobiltelefonen.